Opbrengsten van osmoseapparaaten

De opbrengst van een osmoseapparaat is van meerdere factoren afhankelijk. Het is daardoor niet op voorhand te zeggen wat de exacte opbrengst van een osmoseapparaat zal zijn op de locatie waar u hem gaat gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld voor een membraan met een capaciteit van 190 liter per dag (Bij 25 graden en 4 BAR) grofweg overal tussen de 30 en 230 liter per dag liggen. In de meeste gevallen zal  men op een opbrengst tussen de 50 en 120 liter per dag zitten in de wintermaanden en 90 en 160 liter per dag in de zomer maanden. Dit geld voor toestellen zonder boosterpomp welke puur op de waterdruk van het leidingnet werken. Heeft het toestel wel een boosterpomp dan zal er altijd een hoge druk op het membraan staan en zal de opbrengst ook bij koudere watertemperaturen dicht bij de opgegeven opbrengst liggen welke bij 4 BAR en 25 graden wordt gehaald. In de zomermaanden zal zo'n toestel vaak boven deze opbrengst zitten.

De twee belangrijkste factoren welke invloed hebben op de opbrengst bij u thuis en bovenstaande verschillen verklaren zijn de waterdruk en de watertemperatuur. Voor het toevoerwater wordt een osmoseapparaat aangesloten op de koud waterleiding. Aangezien de opbrengst dus mede afhankelijk is van de watertemperatuur zal deze in de zomermaanden hoger zijn dan bijvoorbeeld in de wintermaanden wanneer het water enkele gaden kouder is. De waterdruk is een tweede belangrijke factor in de opbrengst van een osmosemembraan. Hoe hoger de druk hoe hoger de opbrengst zal zijn. Echter is de waterdruk niet overal gelijk. Waterleidingmaatschappijen moeten het water met een dynamische druk van minimaal 1,5 BAR aanleveren bij de watermeter. De daadwerkelijke druk waarmee het wordt aangeleverd zal vaak hoger liggen. Bij de meeste zal dit waarschijnlijk ergens tussen de 2 en 3,5 BAR zijn, maar ook hoger is mogelijk. Gebruikt u het osmoseapparaat op een hoger gelegen verdieping in een woonhuis of in een flat of appartement waar geen hydrofoor aanwezig is dan heeft dat weer een negatieve impact op de waterdruk en dus ook de opbrengst van het osmoseapparaat wanneer deze niet over een pomp beschikt.

De opgegeven opbrengsten voor de meeste membranen zijn door de fabrikanten vastgestel bij 4 BAR druk en 25 graden watertemperatuur. Dit is een standaard welke wereldwijd door de meeste fabrikanten wordt gehanteerd. Aan de watertemperatuur moeten wij niets veranderen aangezien anders het risico bestaat dat het water te warm wordt voor het membraan. Hiervoor wordt dus koud leidingwater gebruikt. De druk kan wel worden verhoogd wanneer er bijvoorbeeld een hydrofoor in het pand is, of wanneer het osmoseapparaat over een boosterpomp beschikt. Bij een hoge waterdruk op het membraan (6 a 7 BAR) zal ook met koude watertemperaturen in de winter een opbrengst worden gehaald welke veelal rondom de opgegeven opbrengst van het membraan ligt bij 25 graden en 4 BAR.

Wordt er voor een membraan met grotere capaciteit gekozen dan zal ook de opbrengst hoger zijn. Echter zal het verschil tussen membranen met verschillende opbrengst kleiner zijn bij een lage waterdruk dan bij een hoge waterdruk. Is een hoge opbrengst gewenst dan is een osmoseapparaat met boosterpomp aan te bevelen.