Osmosewater: De voordelen en toepassingen

Osmosewater kent zeer veel toepassingen. Zo wordt osmose water onder anderen gebruikt als drinkwater, in het aquarium, wassen van de vaat, verzorging van planten, wassen van ramen en de auto en vele andere toepassingen. Enkele van de toepassingen worden hieronder verder toegelicht.

 

ZUIVER DRINKWATER

Van alle zuiveringssystemen voor drinkwater leveren de omgekeerde osmosesystemen het schoonste drinkwater. Dit is te danken aan de zeer goede filtering welke door middel van omgekeerde osmose membranen wordt geleverd. Het membraan heeft poriëngrote van slechts .0001 micron waardoor heerlijk schoon drinkwater van hoge kwaliteit wordt verkregen. Door de combinatie van voorfilters en de geavanceerde omgekeerde osmose membranen worden vervuilingen zoals virussen, bacteriën, zware metalen, pesticides, medicijnen etc niet doorgelaten. Omgekeerde osmosesystemen zijn de enige zuiveringssystemen welke alle hiervoor genoemde schadelijke bestanddelen uit het water halen en daarmee voorkomen dat deze via het drinkwater in ons lichaam terechtkomen waar ze schade kunnen aanrichten.

 

KOIVIJVERS EN OSMOSE

Het gebruik van osmosewater voor Koivijvers is sterk in opkomst. Professionele kwekers zijn reeds overtuigd van het belang van optimale waterwaardes en streven ernaar om onder andere de lage TDS waarde van de Japanse mudponds te evenaren en mede hierdoor en goede groei te realiseren. Om een goede ballans te behouden is het van belang te kiezen voor een osmoseapparaat met een capaciteit welke aansluit bij het volume van uw koivijver en uw wensen m.b.t. de verversing. Omdat het vaak om grote hoeveelheden osmosewater gaat is ook de verhouding osmose/afvalwater een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de keuze van het osmose apparaat. Indien u niet zeker weet welk toestel het meest geschikt is voor uw situatie adviseren wij u hier graag over.

 

AQUARIUM - ALGEMEEN

Osmose en het aquarium gaan goed samen. Bij een aquarium wordt osmose water veelal gebruikt om de ideale leefomgeving voor vissen te creëren. Ons kraanwater is niet optimaal daar er vele opgeloste stoffen inzitten welke schadelijk zijn voor onze vissen. Vissen zullen daardoor op termijn zwakker worden en eerder vatbaar zijn voor ziektes. Doordat een osmoseapparaat de opgeloste stoffen uit uw kraanwater filtert heeft osmosewater een nagenoeg niet meetbare KH. Hierdoor is het een ideaal hulpmiddel om de door u benodigde PH te verkrijgen. Vissen uit bepaalde biotopen stellen in ieder geval hele andere eisen aan het water dan wat bij ons uit de kraan komt. Neem bijvoorbeeld vissen uit het Amazonegebied. Hiervandaan komen vele soorten welke u in menig aquariumzaak kan kopen. Het water in de natuurlijke leefomgeving van deze vissen bevat echter zeer weinig opgeloste stoffen en is daardoor erg zacht. Kraanwater is daarentegen veelal een stuk harder in vergelijking met water uit de amazone. Door osmosewater te mengen met aquarium of kraanwater kunt u de hardheid verlagen en zo de ideale omstandigheden voor uw vissen creëren waardoor ze hun kleurenpracht beter zullen laten zien.

 

AQUARIUM - KWEEK EN OSMOSE

Voor die hobbyisten of kwekers welke met bepaalde vissoorten kweken of willen kweken is het noodzaak om met osmose water te werken. Zeker bij vissen uit het amazone gebied zoals de discus is een lage geleidbaarheid zoals die ook in de natuurlijke omgeving voorkomt een must. Door met osmose water te mengen kunnen de juiste waterwaardes worden gekregen om de vissen te laten overgaan tot paaien ofwel goede omstandigheden te creëren voor het laten uitkomen van de eitjes van onze gevoelige vissen.

 

AQUARIUM - ZEEWATER EN OSMOSE

Diegenen onder ons die een zeewater aquarium hebben of willen opstarten zullen een osmose apparaat gebruiken om zeewater te maken. Daar osmose water zeer zuiverwater is kan door middel van het toevoegen van speciaal daarvoor bedoelde zouten en mineralen zeewater worden gemaakt. In het geval van verdamping moet worden bijgevuld met osmosewater zodat de waardes van het zeewater niet oplopen. Osmose is zeker onmisbaar bij dit aquarium

 

TERRARIUM, VIVARIUM EN OSMOSE

Een voordeel van het gebruik bij terrariums en vivariums is dat je ruiten bijvoorbeeld vrij van kalk blijven door te sproeien met osmose water in plaats van gewoon kraanwater. In kraanwater zit zoals u wellicht weet kalk wat zorgt voor doffe vlekken of strepen op het glas waardoor u niet optimaal kunt genieten van uw fraai vormgegeven biotoop. Daar kalk een van de in het water opgeloste stoffen is welke er met een osmose apparaat uit wordt gefilterd zult hier geen last meer van hebben en optimaal kunnen genieten van uw creatie. Verder is het zo dat ook het water wat in het natuurlijk biotoop van enkel potentiële bewoners voorkomt erg zacht is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pijlgifkikkers welke osmose water prefereren boven gewoon leidingwater.

 

PLANTENVERZORGING EN OSMOSE

Planten gedijen goed met osmose water. De laatste jaren wordt ook in deze sector steeds meer gebruik gemaakt van osmose water voor het begieten van planten. Voor enkele planten soorten zoals bijvoorbeeld orchideeën is het een uitkomst. Orchideeën zijn gevoelige planten met gevoelige wortels. Goed gietwater is vooral bij deze soort van groot belang. Een orchidee die het eerst niet goed of middelmatig deed kan met behulp van osmose water mooie gezonde wortels groeien en prachtig bloeien.

 

RAMENWASSEN EN OSMOSE

Glazenwassers gebruiken al langer osmose water bij het uitoefenen van hun beroep. Zij hebben hiervoor grote machines tot hun beschikking welke grotere hoeveelheden osmose water produceren. De reden waarom tegenwoordig velen overstappen op osmose water is omdat het nagenoeg geen strepen en vlekken achterlaat waardoor je super schone ramen krijgt. Ook thuis kunt u zelf de ramen lappen met osmose water. Hiervoor heeft u geen grote apparaten nodig maar voldoet een simpel model al waarmee u in 1 uur ongeveer 7 liter osmose water maakt om uw emmer te vullen. Het resultaat zal zijn dat u streep en vlekvrije ramen zult hebben.